woensdag 16 december 2015

presentaties Woensdag 16 December 2015

Presentatie van Femke
Paard
Het eerste paard was de Eohippas. Dit dier had niet veel vijanden. De Eohippas was een heel klein diertje, ongeveer de grote van een vos. Doordat het klimaat ging veranderen paste De Eohippas zich aan en werd een Mesohippas. Deze kreeg langere bene, omdat hij nu sneller moest gaan rennen voor zijn vijanden. 
Daarna ontstonden er negentien verschillende paard soorten. Deze stierven bijna allemaal uit en er bleef er maar één over. de Meryhippos. Dit dier leek al meer op het paard wat we nu kennen. 
Zeven jaar geleden ontstond de Pliohippos.
Als laatste kwam de Equus, dit is het paard van nu. Deze werd naar ons gebracht door Columbus die Amerika ontdekte en de paarden van daar mee namen. Ze gingen paarden gebruiken voor werken. Ook werden paarden nu gefokt en ontstonden er verschillende soorten, zoals volbloed enzovoorts.

Presentatie van Tobias
Evolutie van de jacht. 
Co-evolutie is als twee dieren zich op het zelfde moment aan elkaar gaan aan passen. De prooi moet zich aanpassen om zich te beschermen en het roofdier moet zich aanpassen om te kunnen overleven van een andere prooi. Dit betekend dat er misschien een nieuwe soort ontstaat die de prooi ook gaat eten waardoor de aanpassingen die de prooi heeft gemaakt niet meer uitmaakt. Er zijn dieren die zich zijn gaan aanpassen naar het te kunnen overleven. Er is bijvoorbeeld een Inktvis die zich zo is gaan aanpassen zodat hij ook op het land kan lopen en van poel tot poel kan kruipen. Ook de dolfijn is zich gaan aanpassen en is in plaatst van alleen gaan jagen in groepen gaan jagen. Ze hebben een hele rooftechniek uitgevonden en die gebruiken ze nu ook. 
De vraag is waarom de evolutie dieren niet beschermd zijn voor de mens. Wij zijn al jaren bezig met het opjagen van alles, maar geen dier kan iets tegen ons. Wij zijn een soort ultieme jager. Wij zorgen er voor dat er een heleboel dieren uitsterven. We hebben bijna de hele zee leeggeroofd en heel veel verschillende soorten staan nu op uitsterven. Eigenlijk is ons brein te snel voor de evolutie. 

Presentatie van Cecile en Demi 
Seksuele evolutie
Dieren selecteren op uiterlijk. Seksuele selectie is dat er gekozen wordt op aantrekkelijkheid, ook al kunnen deze eigenschappen heel onhandig heel onhandig zijn. Seksuele selectie en natuurlijke selectie zijn eigenlijk compleet tegen over gesteld van elkaar, maar hebben we een paar de zelfde eigenschappen. Bij seksuele selectie gaat het om de mooiheid, het maakt niet uit of het onhandig is. Bij natuurlijke selectie gaat het erom dat je het slimste bent aangepast om aan de wereld waar dat dier in leeft. We ze met elkaar gemeen hebben dat het gaat om overleven en voortplanten en hier werken allebei de dingen aan mee. 
Zoals bij een hert, de mannetje hebben enorme geweien. Deze geweien moeten zo groot mogelijk zijn want dan word de aandacht daarnaar toe getrokken. Maar in de natuurlijke selectie is het gewei niet heel handig, het enige wat handig er aan is is dat je snel vast blijft zitten.


Presentatie van Guilietta en Ilsa
Eilandtheorie
Op de Galapagos Eilanden leefde een heleboel verschillende dieren. Er zijn geen jacht zoogdieren op de Galapagos eilanden. De Galapagos schildpad zijn de grootste schildpadden op de wereld. De schildpadden zijn allemaal aangepast aan een eiland. Hun schilden zijn allemaal anders en eigenlijk is er geen schild meer nodig omdat er geen vijanden wonen. Er zijn ook aalgovers op de Galapagos zijn zo aangepast dat ze niet meer kunnen vliegen omdat dat eigenlijk niet meer hoeft. De enige roofdier op de Galapagos eilanden is de buizerd, maar deze is ook wel wat tammer. Als je naar de eilanden gaat kun je gewoon naast de dieren gaan staan want de dieren verdedigen zich niet meer, ze zullen er niet over klagen. De flamingo's op het eiland zijn de enige dieren die niet tam zijn. De leguanen op de Galapagos eilanden kunnen een uur onder water blijven, ook kan dit dier heel lang worden. 
Darwin is op de Galapagos eilanden op zijn evolutie theorie gekomen doordat hij allemaal vinken op het eiland vond. Hij had vinken in Amerika gezien die erg op de vinken op de Galapagos eilanden leefde, hierdoor bedacht hij dat de vinken allemaal van één oervink vanaf kwamen. Al deze vinken hadden verschillende snavels, dit lag aan de voedsel bronnen die op de eilanden waren. 

Presentatie Tijn en Job
De evolutie van de Slangen
Slangen worden gezien als een van de gevaarlijkste dieren in de wereld. Dit is omdat slangen giftig zijn. Slangen hebben schubben op hun huid omdat dat hun beschermd tijdens het voortbewegen. De slang ruikt met zijn tong. Het skelet van de slangen heeft rond de 160 botten. We vonden een fossiel met een soort beenbotjes die niet gebruikt werden, dit verteld ons wel dat de slangen waarschijnlijk benen hadden vroeger.
De slangen zijn waarschijnlijk van vissen en wormen afgestamd. Ze hebben zich van vissen tot reptielen ontwikkeld. 
Het zou zo zijn dat slangen vroeger zijn jonge bare, maar hij is nu koud bloedig en legt eieren. Dit weetje is eigenlijk onverklaarbaar. Want ze komen van vissen af en vissen leggen eieren, dit zou betekenen dat ze nog een tussenstap hebben gemaakt om een tijdje te kunnen baren, maar ze zijn daarna toch terug gegaan naar eieren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten