dinsdag 15 december 2015

Presentatie Maandag 14 December

Presentatie van Lucas en Boudewijn
Malaria
Malaria is een parasiet. De parasiet wordt overgedragen door muggen. Malaria kan zich geslachtelijk en ongeslachtelijk voortplanten. De levensloop is enorm snel. Door het steken van een mug krijgen de mensen larven van deze parasiet in ons bloed. De parasieten larve nesten zich in de lever. Wanneer een larve uit een cel komt moet hij deze cel open breken. Doordat de cel open wordt gebroken komen er allemaal afval stoffen in het bloed die de aders verstoppen. Hierdoor gaat het bloed niet goed stromen en kan een mens dood gaan. Er zijn vier verschillende soorten van Malaria:
- Plasmodium --> 50 % van de sterf gevallen
- Vivax          --> 20-30 % van de sterf gevallen
- Malaride      --> 10 % van de sterf gevallen
- Divale         --> 10 % van de sterf gevallen
Malaria kan zich in een mens alleen ongeslachtelijk voortplanten omdat anders de cellen worden aangevallen door het immuunsysteem.

Presentatie van Thijs en George
De evolutie van de hong. 
De eerste hond was meer een klimdier. Hij had twee soorten nakomelingen. De ene ging juist meer op het land lopen. Hij ging hier meer jagen. Het dier was groot, had hele sterke tanden, hij had sterke poten en uitklapbare nagels. Zijn broertje was de voorganger van de wilde hond en de hyena. Deze was erg harig en had geen uitklapbare nagels. Het is niet duidelijk van welke twee de hond afstamt. Één van de twee was de voorouder. De hond is gekomen omdat de wolf met mensen samen is gaan leven, daardoor is de wolf tammer geworden en langzamerhand veranderd in een huisdier.

                                            Moeder wolf
                                                Miacis
                                                  /\
                                                 /  \
                                 Broertje 1        Broertje 2
                                Gynopdiets        Tamarctus
                                                 \  /
                                                  \/
                                              de wolf
                                                   |
                                                                       V
                                             de hond

Presentatie Tom en Mark
Walvis
De vraag is de walvis een vis of een zoogdier? Veel mensen weten de vraag hier niet te beantwoorden. Veel stukken van de walvis wijzen er naar dat hij een zoogdier is. Een archeoloog heeft lang geleden een schedel gevonden die hij niet kon plaatsen. Dit skelet had poten. Toen de archeoloog het S-bot vond wist hij dat het een walvis was. Er werden steeds meer walvis-skeleten gevonden. Sommige waren meer aangepast aan het land, andere waren meer aangepast aan het water. Zo vonden ze ook de voor lopers van de dolfijn.

Presentatie Kaj en Pepijn
Kip
De kip is de enige dinosaurus die nog leeft. Hij is familie van de fazant. De kip is een tamme vogel. 
Was het ei er eerder dan de kip of andersom?
Het ei was eerder, dit kwam door evolutie er kwamen steeds meer op een kip ging lijken tot je normale kip. 
De kip heeft twee magen en twee blinde darmen. Kippen pikken graag naar rode dingen. De kip heeft vierteen nekwervels, dat is twee keer zoveel as wij er hebben. Ook zijn er onder kippen twee verschillende soorten oorlellen; een witte, die witte eieren legt, en de rode oorlel, die bruine eieren legt. Kippen hebben speciale sociale vaardigheden, zo hebben ze 40 verschillende klanken waarmee ze communiceren met elkaar. Een kip kan ongeveer tien jaar oud worden. Er zijn heel veel kippen op de wereld. Het is 1 op 7, 7 kippen per één mens.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten