dinsdag 15 december 2015

Presentatie Dinsdag 15 December 2015

Presentatie Gloria en Nine
HIV
Eerste heb je het HIV virus en dan is de kans er dat je Aids krijgt. Het HIV virus is een virus dat het mensenlijk immuunsysteem afbreekt. Zodra het het lichaam in komt gaat het aan de slag en wordt je meteen heel erg ziek. je krijgt allerlei verschillende griep verschijnselen. Het HIV virus is een retro virus dit betekend dat het in het DNA gaat zitten waardoor het overdraagbaar wordt, zoals op moeder en kind. Het is niet overdraagbaar door elkaar een hand te geven bijvoorbeeld. Het is niet zeker hoe het bij de mens terecht is gekomen. Vermoedelijk is het een lange tijd geleden van apen op de mens over gekomen, door dat mensen met apen vechte en dat er toen bloed mengde en zo kwam het dan over naar de mens. Ook kan het dat het van de de kat die FIV had en dat zou dan ook over mensen op de mens. 
Er zijn remmers voor het virus, maar geen medicijn. Wanneer deze remmers niet genomen worden is de kans groot dat je jonger overlijd. 
Het HIV virus zorgt ervoor dat je ontzettende hoofdpijn krijgt. Je krijgt allemaal mondzweren doordat het HIV virus het immuunvirus wordt aantast en je nergens tegen kunt vechten. Je Lymfklieren gaan opzwellen. Je krijgt uitslag. Bij de slokdarm krijg je ook allemaal zweren doordat het immuunsysteem niet kan helpen met het maagzuur. Je krijgt ontzettende spierpijn. Je milt en je lever gaan opzetten. En je krijgt hele erge koorts. 

Presentatie Wilmar en Mees
Dinosauriers 
Zijn ontstaan op het Pangea, ze komen voort uit de reptielen soort archosauria. Krokodillen en vogels zijn nog de enige dinosauriërs die we kennen. Langzamer hand gaan dinosauriërs recht opstaan en worden ze zoals we kennen Nadat ze bij de archosauria horen splitsen gelijk in twee groepen namelijk de Saurischia, de vleeseters, en de Ornithischia, zijn de planteneters. 
Men weet niet zeker waarom Dinosauriërs zijn uitgestorven. Pas in de twintigste eeuw kwam men er achter dat er een komeet op de aarde was gekomen die alle levende wezen uitroeide. Toch hebben we nog steeds de vogels die afstammen van de dino's
De T-rexs was één van de laatste dino's die leven. Deze dino liep op twee sterken achter benen. Hij werd in evenwicht gehouden door zijn zware staart. hij had kleine armpjes die hij nauwelijks kon gebruiken. Hij jaagde vooral met zijn bek vol met tanden. Hij was een van de grootste vleeseters die we kennen.

Presentatie Kim en Sanne
Vlinders
De vlinder behoort in het dierenrijk. er zijn 16.000 verschillende soorten vlinder terwijl er in Nederland maar 50 verschillende soorten zijn. Men weet nog niet precies hoe we vlinders moeten indelen. Nu hebben we dag- en nachtvlinders. ze verschillen van kleuren, voelsprieten en rijk- en kleurvermogens. Er zijn niet veel fossielen van vlinders gevonden omdat je best wel broos zijn. We weten dat er nog heel veel verschillende soorten vlinders waren maar we weten niet welke omdat we geen fossielen kunnen vinden. De opbouw van vlinders zijn wel standaard. Ze hebben een rupsachtige lijf en vier verschillende met schubbe bedekte vleugels. Ook hebben ze dezelfde soort mond. Vlinders hebben een voorkeur aan warme gebieden. 
Een vlinder is koudbloedig, hij heeft dus de zon nodig om warm te worden. Het is het beste voor de vlinder om een donkere kleur te hebben zodat ze beter zon op kunnen nemen. Eigenlijk zijn de vlinders doorzichtig, we weten nog niet zeker waarom ze dan toch een kleur hebben daar zijn verschillende theorieën voor. Tijdens de voortplantingsperiode krijgen de mannen een felle kleuren zodat ze vrouwtjes aantrekken en vijanden afstoten.
Vlinders kunnen zich heel goed aanpassen aan de omgeving. Wanneer er eitjes voor vlinders komen is er 60 tot 70 procent over van de ouders en 30 procent van de rest is aangepast aan de omgeving. Dit is epi genetica.

Presentatie Kjell en Jesse
Het hart
Alle zoogdieren hebben de zelfde vorm hart.
Toen mensen begonnen met onderzoeken van het mensen hart, leek het heel erg op een zoogdier hart en het vogelhart. 
Het hart ontstaat: 
Wanneer een embryo ontstaat, is zijn eerste orgaan het hart. Dit begint met een rechte buis, die krimpt zich, waardoor de boezems en de kamers ontstaan. Dit duurt 6 weken. Voor de geboorte zit er nog een gaatje in, die na de geboorte dicht groeit. Na de geboorte verandert het hart niet meer. Naar maten wij ouder worden krijgen we minder hartweefsel, flexibiliteit en hartkloppingen in ons hart. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten