maandag 7 december 2015

Darwin


Charles Darwin was niet de eerste persoon die begon met het idee van evolutie. voor hem kwam Lamarck. Darwin begon over variatie in verschillende soorten. Hij kwam er achter dat we allemaal verschillend zijn. Hij zei dat dit op verschillende plekken heel handig was; zo konden dieren zich mengen in de natuur van dit gebied. Zo was een soort bijvoorbeeld ingedeeld in twee verschillende kleuren, bijvoorbeeld rood en geel. De aarde in een bepaald gebied was dan rood zo vielen de rode dieren minder snel op terwijl de gele dieren wel opvielen. De gele dieren werden veel eerder gekozen als prooi omdat ze door roofdieren goed te zien waren. De rode dieren van deze soorten bleven langer leven en waren degene die langer bleven bestaan.


Darwins belangrijkste observaties:
Darwin vond zeeorganismes hoog op het land en hier ging hij een uitleg voor zoeken. 'The present is the key to the past' is een boek wat Darwin ondersteuning gaf. Dit boek vertelde hem dat de aarde veel ouder was dan 6000 jaar. Iedereen in deze tijd dacht dat de aarde 6000 jaar geleden was geschapen was door God, want toen had Hij Adam op de aarde gezet om het menselijk leven te beginnen. 

Toen Darwin veertien verschillende vinken vond over de wereld verspreid ging hij deze in kaart brengen. Hij bedacht dat ze allemaal onder één soort hoorden maar dat ze toch allemaal een beetje verschillend waren. Veertien verschillende voorkomingen die toch onder dezelfde soort horen. Dit was iets nieuws voor die tijd. Variatie in één soort.

Ook kwam Darwin er achter dat de mens een kunstmatige selectie kon maken. Bijvoorbeeld wanneer het zoutgehalte in de grond erg stijgt kunnen sommige planten niet meer goed groeien. Hierdoor kunnen wij geen eten maken dus besluiten wij deze plant aan te passen zodat we toch nog kunnen eten. Uiteindelijk krijgen we dan een plant die wel tegen zout kan. Dit noemen we kunstmatige selectie.
De natuur heeft zijn eigen selectie, namelijk natuurlijke selectie. Dit is zeg maar het overleven van de soort die het meest in een bepaalde plek het best kan overleven.


Organismes kunnen niet veranderen, terwijl populaties dat wel kunnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten