woensdag 16 december 2015

Olifanten presentatie

Om te beginnen met de evolutie van de olifant gaan we 60 miljoen jaar terug in de tijd. We gaan naar de Phosphatherium. Dit dier is zo’n negentig centimeter lang. Hij at planten en was erg ligt. Dan gaan we 47 miljoen jaar terug in de tijd naar de Moeritherium was het eerste slurfdier dat wij kennen. Dit dier leek erg op een heel groot varken, maar had wel al iets van een slurf. Dit dier kon goed zwemmen en had speciaal hiervoor zijn oren hoog op zijn hoofd want die staken dan uit tijdens het zwemmen. Hij kwam vooral veel voor in moerasgebieden.
In een andere gedeelte van Afrika zo’n 46 miljoen jaar geleden leefde de Numidotheruim. Deze werd ook wel het ‘Numidia beast’ genoemd. Er is een heel skelet van dit dier gevonden in Algerije. Het dier is wat tender gebouwd en leek een beetje op een miereneter.
Nog een voorouder is de Palaeomastodon, dit dier leefde 36-35 miljoen jaar geleden. Deze soort heeft slagtanden zowel bij de onderste als bij de bovenste rij tanden.
34 miljoen jaar geleden leefde de Barytheruim, ook een voor ouder van de olifant. Van dit dier zijn er alleen fossielen gevonden in Egypte en Libië. Het dier is de voorouder van de Aziatische olifant. Op dit moment in tijd lijkt het dier meer op een hippo dan op een olifant.
Van zo’n 20 miljoen tot 5 miljoen jaar geleden leefde er een soort olifant op verschillende plekken op de aarde. Dit wezen begon al meer op de olifant te lijken zoals wij die nu kennen. Dit dier is de op drie na grootste zoogdier die wij u nog steeds kennen. De Deinotherium mannen zijn gemiddeld 3.5 tot 4.5 meters hoog. Hiervoor werd het dier ook wel ‘verschrikkelijke beest’ genoemd. Bij dit dier komen de slagtanden al voor.
15 tot 4 miljoen jaar geleden leefde de Platybelodon op verschillende plekken over de hele wereld. Dit dier was een planten eter. Deze voorouder heeft een hele gekke bek/mond/slurf. Zelf weet ik niet precies waarom dit is. Hij leefde in moerassen en in savanneachtige gebieden. Ze aten onder andere boombast.
Dan komt de Gomphothere, deze soort leefde 12 tot anderhalf miljoen jaar geleden. Ze kwamen op veel verschillende plekken voor over de hele wereld. Ook de Gomphothere was een planten eter.  Het dier heeft vier slagtanden. Hij begon steeds meer op de olifant te lijken
Dan komt de Mammut. Dit dier leefde vooral in Amerika en in Europa. Hij leefde ruim 4 miljoen jaar geleden. En zo’n 9000 jaar geleden stierf hij uit, dit zou betekenen dat het dier samen heeft geleefd met de mens voor een lange tijd. De Mammut at bladeren. De dieren werden zo’n drie meter hoog, ze konden zowel twee als vier slagtanden hebben. 
De Anancus is de volgende op ons lijstje, deze olifant soort kon zo’n vijf meter lang, drie meter hoog en 6000 kilo zwaar worden. Hij leefde zo’n drie tot anderhalf miljoen jaar geleden. De slagtanden bij deze soort waren enorm, dier tot vier meter staken ze van zijn gezicht uit. Het dier was vermoedelijk een planten eter.
Dan komt de Mammoet deze is niet het zelfde als de Mammut! Er waren verschillende soorten Mammoeten. Hier dier zou zich tussen de 2,4 en de 5,4 miljoen jaar geleden zijn moeten gaan afsplitsen van de soort die wij nu kennen als de Aziatische olifant. De Mammoet is de voor ouder van de Afrikaanse olifant. Mammoeten leefde in veel gebieden.
De Cuvieronius leefde op het Amerikaanse continent. Hij leefde zo’n vijf miljoen tot 10.000 jaar geleden. Dit was een wat kleiner slurfdier. Wat opvallend is bij dit dier is dat de slagstanden gedraaid zijn . Het dier leefde van zachte bladeren.
De Stegotetrabelodon leefde in noord Afrika en de Arabische woestijn. Deze soort kon vier meter hoog worden. Hij at planten. Hij had vier slagtanden.
Dan komen we aan bij de olifant die we nu ook kennen namelijk dus Afrikaanse olifant. Deze olifant kan 6 ton zwaar worden. De olifant heeft een lange slurf, enorme oren en slagtanden. Deze olifanten leefde in groepen, meestal waren er meer dan tien dieren in één groep. Ze leven alleen nog in Afrika en Noord Amerika.Je hebt verschillende soorten Afrikaanse olifanten waarvan er nog meer drie leven.
En als laatste is er de Aziatische olifant. Deze olifant is kleiner dan de Afrikaanse olifant. Ook is hij lichter. Hij heeft naar beneden wijzende oren en die slurf van de olifant heeft een vingen aan het eind bovenin. Het dier eet per dag zo’n 150 kilo aan planten.


De vraag is waarom de olifanten zich zijn gaan veranderen? Waarom ze zo erg veranderd zijn?

Natuurlijk heeft dit te maken met het overleven van de natuur die vroeger erg ruw was. Ondertussen kan het dier zich goed aanpassen in wat voor gebied het dan ook terecht komt. De olifant is zich gaan ontwikkelen om de gevaren om zich heen te gaan overleven. Ook eten is beter te vinden door hun aanpassingen, omdat de olifant een planten eter is kan hij met zijn slurf makkelijk bij de blaadjes in de bomen. Dit betekend dat hij altijd bij eten kan komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten