donderdag 26 november 2015

De Evolutie Periode

Deze periode gaat over de evolutie van de mens en het indelen van levende en niet levende wezens op aarde. Er zijn verschillende manieren waar op je dit soort wezen kunt indelen. 

Levende natuur kun je herkennen aan verschillende verschijnselen. de zeven verschijnselen zijn:
- ademhalen
- voeden.
- uitscheiden.
- bewegen.
- groeien/ontwikkelen.
- voortplanten.
- waarnemen. 
Alle levende natuur heeft alle zeven verschijnselen. Als deze verschijnselen niet aanwezig zijn weet je dat je te maken hebt met niet-levende natuur. 
Een virus is een heel geval apart, want een virus heeft wel van de verschijnselen die tussen de zeven verschijnselen zitten maar niet allemaal. Ook heeft een virus een gastheer nodig om te kunnen leven.


Aristoteles was de eerste die begon met het indelen van wezens op een speciale manier.Hij deelde dieren en andere voorwerpen in van laag naar hoog. Degene met een lage intelligentie kwamen onderaan de lijst en degene met een hoge intelligentie kwamen hoog in de lijst. In deze tijd waren de goden het hoogst op de lijst. Ook dat Aristoteles dat de mens van de één op de andere dag op aarde was en toen niet verder ontwikkelde en dat iedereen dus hetzelfde was. 
De leerling van Aristoteles was de eerste die een encyclopedie schreef. 


Na Aristoteles was er een hele lange tijd niemand die keek naar de indeling van de mens. Linnaeus leefde in de achttiende eeuw en die begon pas echt met de indeling. Hij deelde in op Leven - Domein - Rijk - Stam - Klasse - Orde - Familie - Geslacht - Soort.

Linnaeus dat dat de menselijke soort onveranderlijk was. Hij maakte geen verschil tussen rassen binnen in een soort of verwantschap tussen twee verschillende soorten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten